Uit onderzoek blijkt dat meer dan zestig procent van de automobilisten met banden rijdt die een verkeerde spanning hebben. Meestal zijn ze te zacht. Een band gevuld met ’gewone lucht’ wordt na verloop van tijd al snel ongeveer vijf tot tien procent zachter.

Een enorme besparing

Een van de hoofdoorzaken is de aanwezigheid van zuurstof in onze omgevingslucht. Zuurstofmoleculen hebben een dusdanige afmeting en eigenschappen dat ze makkelijk uit de band ontsnappen. Stikstofmoleculen zijn groter en ontsnappen veel langzamer, zelfs 4 maal langzamer. Banden die op spanning zijn én blijven, slijten minder snel en zorgen ervoor dat de rolweerstand optimaal blijft. Dat zorgt weer voor een laag brandstofgebruik. Tevens heeft zuurstof een dusdanige ongunstige invloed op het rubber en het karkas dat er een versnelde slijtage plaats vindt, stikstof verlengd op alle fronten de levensduur van een band. Volgens Schoenmakers Bandenservice zorgt een onderspanning van twintig procent voor een dertig procent sneller rendementsverlies van de band. Dertig procent onderspanning zorgt zelfs voor gemiddeld vijf procent hoger brandstofgebruik.

Veiligheid

Andere voordelen van het gebruik van stikstof in banden zijn een beter en constanter rijcomfort en een optimaler weggedrag. Daarmee zorgt het gebruik van stikstof ook voor verhoogde veiligheid op de weg. Zo is de kans op oververhitting van een band die op de juiste spanning is veel kleiner. Dat vermindert de kans op temperatuurstijgingen in de band en daarmee de kans op een klapband, ook bij hoge (over)belasting van de banden. Een laatste voordeel van stikstof boven lucht is dat er geen zuurstof, waterdamp of restolie van slecht werkende compressoren meer in de band komt. Daarmee behoort condensvorming in banden tot het verleden, wat roest en oxidatievorming aan velgen voorkomt. Ook bij lichtmetalen velgen! Roest en oxidatie is weer één van de oorzaken van het ontsnappen van lucht uit  banden.

Stikstof wordt al langer toegepast in banden van vrachtwagens en in vliegtuigbanden. Ook in de Formule 1 worden alle banden van stikstof voorzien. De kans op een klapband bij hoge snelheid of overbelasting neemt daardoor af. De verhoogde veiligheid bij vliegtuigen zit vooral in het feit dat een band gevuld met stikstof vrij is van stof en waterdamp, hetgeen op 3 km hoogte direct zou bevriezen met alle gevolgen van dien. En natuurlijk dat de band met factor 3 langer op de juiste spanning blijft. Voor tanktransporten geldt ook net als bij vliegtuigen dat een band gevuld met stikstof het vuur niet mag aanwakkeren, maar eerder doven. Stikstof is onbrandbaar en niet giftig.

Voordelen

Hieronder worden de voordelen van stikstof nog eens op een rijtje gezet:

Eigenschappen:Voordelen:
Stabiele bandenspanningLangere levensduur van de band
 Lager brandstofverbruik
 Betere grip op de weg
 Verhoogd rijcomfort
 Veiliger
Verbeterde temperatuur stabiliteitMinder risico op een klapband
Vermindering van oxidatieVoorkomt roestvorming op velgen